Eksoskeleton auttoi selviämään arjessa Tanskassa

Tanskassa kahdella selkäydinvammaisella kuntoutujalla on ollut käytössään Indego-eksokseleton päivittäin. Toista kuntoutujaa seurattiin yksi vuosi ja toista puoli vuotta.

Seurannasta tehdyn alustavan raportin mukaan Indegon todettiin vaikuttaneen positiivisesti käyttäjien yleiseen hyvinvointiin, fyysiseen toimintakykyyn, itsenäisyyteen ja elämänlaatuun. Indego oli auttanut kuntoutujia suoriutumaan itsenäisemmin asioista, jotka ennen eivät olleet pyörätuolissa mahdollisia.

Kuntoutettaville tehtiin erilaisia kävelytestejä. Niistä havaittiin, että toisen käyttäjän tasapaino parantui huomattavasti ja kävelynopeus parani 52 prosenttia. Lisäksi molempien ylävartalo voimistui ja lihasjäykkyys väheni.

Indego on vähentänyt kuntoutettavien avuttomuuden ja pienuuden tunnetta. He ovat tarvinneet vähemmän apua sukulaisilta ja ystäviltä sekä pystyneet tekemään kotitöitä itsenäisesti.

Robotti kotiin 100 000 eurolla

Henkilökohtaisia laitteita on käytössä vain muutamia sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Niiden hinta on vielä korkea. Kotikäyttöön robotti voidaan tehdä mittatilaustyönä, jolloin sen hinta on noin 100 000 euroa.

Terapiakäytössä tarvitaan robotin osia eri kokoisille ihmisille, eksoskeletonissa on S, M ja L- koot säärille, reisille ja lantiolle. Näitä osia voidaan yhdistellä toisiinsa. Terapiakäyttöön tarvittavat kolme kokoa maksavat yhteensä noin 140 000 euroa.

– Kun robottia käytetään joka päivä, voidaan hyödyt todeta konkreettisesti. Toivon, että vakuutusyhtiöt lähtevät jonakin päivänä korvaamaan toimintaa, sanoo fysioterapeutti Katri Pihlaja-Kuhna Folkhälsanista.

kuva: Folkhälsan