Avatar huolehtii tietosuojasta Uudessa lastensairaalassa

Kun lapsi saapuu Uuteen lastensairaalaan Helsingin Meilahdessa, hän saa valita tietokoneelta itselleen Avatar-hahmon kuudesta erilaisesta vaihtoehdosta. Avatar-hahmo suojaa lapsen yksityisyyttä koko sairaalajakson ajan.

Rekisteröityessään lastensairaalaan lapsi saa automaatista rannekkeen, johon on painettu hahmon kuva, esimerkiksi nalle. Järjestelmässä on 2000 Avatar-hahmoa, joka arpoo tulijalle kuusi hahmoa valittavaksi.

Kun lapsi käy esimerkiksi erilaisissa laboratoriotutkimuksissa tai toimenpiteissä, hänelle varataan aika omalla Avatar-hahmollaan.

Odotustilassa on näyttöjä, joissa näkyy ketkä kaikki hahmot ovat paikalla tilassa.

Hahmoilla voidaan myös kertoa, kuka on seuraavana vuorossa ja lapsi kutsutaan paikalle omalla hahmolla.

Toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö Pekka Lahdenne kertoo, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tietohallinto suunnitteli hahmot, sillä se on lapsiystävällinen ja näin lapsen tiedot pysyvät salassa, kun hän esiintyy sairaalassa vain hahmolla. Ulkopuoliset eivät pääse vahingossakaan näkemään kenenkään henkilötietoja, tietämään keitä sairaalassa liikkuu, vaan kaikki nimet pysyvät salassa.

– Aikuistenkin terveydenhuolto voisi ottaa lastensairaalan systeemistä mallia, sillä sairaalat ovat yhä kivikaudella yksityisyyden suojassa, HUSin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä sanoi toimittajille järjestetyssä tilaisuudessa syyskuussa.

 

Kuvat: Minna Pauliina Kataja