Älykkäällä teknologialla mahdollisuuksia lisätä seksuaaliterveyttä

Seksiteollisuus on aina ollut valppaana teknologian edistyessä, eivätkä robotiikka ja koneäly muodosta poikkeusta. Maailmalla on muutamia valmistajia, jotka tekevät seksipommien näköisiä naisia. Viime vuonna Realbotix kertoi tehneensä prototyypin miehestä, jolla on bioninen penis.

Seksirobotiikan tutkijan Kate Devlinin mielestä mielestä älykästä teknologiaa voitaisiin käyttää huomattavasti innovatiivisemmin seksin alueella kuin valmistaa stereotyyppisiä robotteja, jotka voivat olla jopa haitallisia. Devlinin mukaan luovilla älykästä teknologiaa toisiinsa yhdistävillä ratkaisuilla on paljon potentiaalia lisätä seksuaalista hyvinvointia.

Seksiroboteista on käytännön tutkimusta vain vähän. Helsingin yliopistossa pieni ryhmä selvittää robotiikkaan ja seksirobotiikkaan liittyviä asenteita.

Kognitiotieteen tutkija Mika Koverola ei näe nykyisten kaltaisten seksirobottien käytön lisääntyvän kovin nopeasti, osaksi siksi, että niiden teknologia on alkeellista. Ne eivät esimerkiksi kykene liikkumaan.

– Robottien kommunikaatioon on satsattu ja ne voivat kertoa vitsejä tai uutisia. Voisi pikemminkin puhua seksinukesta, jolla on robottipää. Kehittyneimmillä naisnukeilla on erogeenisia alueita, niillä on huulet, rinnat ja vulva, joita hyväillään. Nukeista on yritetty tehdä normaalia seksuaalista kanssakäymistä vastaavia eikä pelkkiä masturbaattoreita, Koverola sanoo.

Teknologian terapiakäyttöä pohditaan

Älyteknologian kehittyminen on herättänyt akateemista keskustelua vaikutuksista ihmisten terveyteen seksin alueella ja siitä, minkälaisiin asioihin terveydenhuollossa pitää kiinnittää huomiota: Voivatko robotit lisätä ihmisten seksuaaliterveyttä?

Seksirobotiikan vaikutuksia terveydenhuoltoon pohtineet Chantal ja Bewley nostavat artikkelissaan esille neljä terveydenhuollon kannalta relevanttia teemaa: turvallinen seksi eli seksitautien välttäminen, robottien terapeuttinen potentiaali, mahdollisuus hoitaa pedofiilejä ja raiskaajia sekä yhteiskunnan normien muutos.

Useassa artikkelissa on pohdittu robottien terapiakäyttöä, jos seksiin liittyy esimerkiksi erektio-ongelmia tai stressiä. Myös seksiin liittyviä pelkotilanteita voi olla mahdollista hoitaa robottien avulla. Pariskunnille robotti tuovat uusia mahdollisuuksia tutkia omaa seksuaalisuuttaan.

Erottavatko kaikki fantasian todesta?

Robottien tai nukkejen soveltuvuudesta seksuaalirikollisten terapiaan on kirjoitettu Mika Koverolan mukaan paljon, mutta siitä ei ole tutkimustuloksia. Osa puolestapuhujista ajattelee, että seksirobottien kanssa voi vapaasti toteuttaa mielen pimeitä puolia mutta toiset ajattelevat, että ne voivat rohkaista toteuttamaan epäterveitä fantasioita käytännössä.

– Voidaan olettaa, että joillekin ihmisille nukke tai robotti voisi olla kanava purkaa kielletyt intohimot. Toisaalta joillekin se voi myös normalisoida käyttäytymistä ja madaltaa kynnystä toteuttaa rikoksia. Iso kysymys on se, miten suuri osa rikolliseen käyttäytymiseen taipuvista kuuluu näihin eri ryhmiin, Koverola sanoo.

– Mikäli ihminen tottuu olemaan paljon intiimissä kanssakäymisessä nukkejen tai robottien kanssa, ei se helpota estyneen ihmisen olemista normaaleissa yhteisöissä, Koverola jatkaa.

Kumppani vaikeaan elämäntilanteeseen

Vuonna 2007 kirjan ”Love and Sex With Robots” julkaissut David Levy on sanonut, että seksi- ja kumppanirobotit ovat hyväksi yhteiskunnalle, sillä ne auttavat miljoonia yksinäisiä ihmisiä maailmassa.

Mika Koverola kertoo katsoneensa videon japanilaisesta miehestä, joka suunnittelee kumppanirobotin hankkimista. Syynä oli se, että hän matkustaa niin paljon, eikä hänellä ole aikaa parisuhteeseen.

– Tällaisessa elämäntilanteessa robotti voi olla toimiva korvike. Ihminen näkee omat psykologiset tarpeensa ja kehittää niiden pohjalta optimaalisen ratkaisun, Koverola pohtii.

Mutta joillekin ihmissuhteet ovat todella vaikeita. Silloin robottien kanssa voi turvallisesti harjoitella niitä.

– Jos robotti estää ihmistä hankkimasta oikeita ihmissuhteita, ei sitä voida pitää hyvänä kehityskulkuna. Tästä ei ole kuitenkaan näyttöä, miten monelle näin kävisi, Koverola sanoo.

Auttaako teknologia yhä useampia saamaan orgasmin?

Seksilelumarkkinat alkoivat kasvaa vauhdilla, kun laitteiden ostaminen verkossa tuli mahdolliseksi. Välineitä on kehitetty viime vuosina yhä enemmän myös vammautuneille. Älykäs teknologia voi kehittyessään tuoda orgasmin kokemuksen yhä useammalle tulevaisuudessa.

Esimerkiksi brasilialainen tutkimusryhmä on selvittänyt, voisiko ajatuksen voimalla toimiva laite, ”Neurodildo”, tuoda mielihyvää fyysisesti vammautuneille. Alun perin toisistaan kaukana asuville pariskunnille kehitetyssä laitteessa on vibraattori, joka reagoi puristukseen ja kertoo kumppanille puristuksen voimasta sähköimpulssina. Tutkijoiden tavoitteena on kehittää laite, jota voisivat käyttää vaikeasti vammautuneet ja motorisista ongelmista kärsivät.

– Tällaisen keksinnön avulla henkilö voisi ohjata dildoa ajatuksillaan EEG-pannan avulla, eikä hänen tarvitsisi käyttää käsiään ja lisäksi kumppani saa vastauksia, miten toinen reagoi vibraattoriin. Vastaavia keksintöjä on suunniteltu mutta ne ovat vielä alkuvaiheessa, Koverola sanoo.

Hän muistuttaa, että älykkäisiin seksileluihin liittyy pahoja tietoturvaongelmia, koska lelujen valmistajat eivät ole kiinnittäneet asiaan tarpeeksi huomiota.

Jos robotilla ei olisi sukupuolta

Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan digitaalisten ihmistieteiden osaston Moralities of Intelligent Machines -tutkimusryhmä selvitti, kokevatko ihmiset seksin robotin kanssa pettämisenä.

Tutkimuksen mukaan seksi robotin kanssa nähdään pikemminkin seksinä kuin masturbaationa ja näin ollen naimisissa olevan henkilön kohdalla pettämisenä.

– Jos puhuttaisiin mistä tahansa muusta kuin ihmisenkaltaisesta robotista, ihmiset eivät kokisi sitä niin voimakkaasti pettämiseksi. Ihmisen kanssa pettäminen tuomittiin kuitenkin voimakkaammin kuin seksirobotin kanssa pettäminen mikä tukee aiempiakin asennetutkimuksia aiheesta, Mika Koverola sanoo.

Väitöskirjaansa valmistelevaa Mika Koverolaa kiinnostaa jatkossa tutkia seksirobotin sukupuoleen liittyviä asenteita. Hän on miettinyt, mitä tapahtuisi asenteissa, jos seksirobotit eivät olisikaan ihmishahmoja.

– Minua kiinnostaa tutkia sitä, miten ihmiset suhtautuvat interaktiiviseen älykkääseen seksileluun. Esimerkiksi pariskuntien seksielämässä voisi toimia jonkinlainen lonkero, hän sanoo.

Kate Devlinin järjestämien hackathonien perusteella tulevaisuuden seksivälineet ovat  personoituja ja henkilökohtaisiin seksuaalisiin mieltymyksiin suunniteltuja. Sovelluksiin voi yhdistyä hologrammeja, sensoriteknologiaa, ääntä ja liikettä. Sängystä voi tulla vaikkapa tissimeri tai peitto voi hyväillä herkkiä alueita.

Lähteet:

Chantal Cox-George, Susan Bewley: I, Sex Robot: the health implications
of the sex robot industry. St George’s University Hospitals, NHS Foundation Trust, London,
UK

Devlin, Kate: Turned On. Science, Sex and Robots, Bloomsbury Sigma, Iso-Britannia, 2018.

Muut lähteet on upotettu tekstiin.