Älykäs sairaalavaate mittaa tulevaisuudessa potilaan lämpötilaa ja hälyttää sen muutoksista

Medanta kehittää älyvaatetta, jonka avulla potilaan toipumisesta saadaan reaaliaikaista tietoa sairaalaan myös kotiutumisen jälkeen. Vaate mittaa ruumiinlämpöä ja hälyttää mobiiliyhteyden kautta, jos lämpötilaan tulee esimerkiksi mahdollisesta tulehduksesta kertova poikkeama.

Medantan tavoitteena on kehittää sairaalavaatteita, joissa tekstiileihin upotettu teknologia mittaa haluttuja toimintoja. Näin äly on vaatteen mukana itse tekstiilissä, eikä elintoimintojen mittausta varten tarvitse pukea päälle erillisiä laitteita.

– Tuotekehityksessä keskitymme aktiiviseen diagnostiikan kehittämiseen ja datan hyödyntämiseen sekä potilaan kuntoutumiseen ennen ja jälkeen operaatioiden. Yhdistämme erilaisia teknologioita ja keräämme dataa. Älykkään tekstiilipalvelun ekosysteemimme kehittämisen tärkein periaate on vastuullisuus ja ekologisuus, Medantan perustaja ja toimitusjohtaja Anu Kivelä kertoo.

Tuotekehitys on vielä alkuvaiheessa, mutta pilottivaihe on jo käynnissä.

– Älyvaatteella voidaan mitata esimerkiksi potilaan liikkeitä tai ruumiinlämpötilaa. Muutokset niissä saattavat indikoida tarvetta järeämpään hoitoon, mitä sairaalassa voidaan arvioida esimerkiksi leikkauspotilaan kotiutumisen jälkeen. Potilaalle se on helppoa, koska hänen ei tarvitse ottaa yhteyttä sairaalaan, vaan tieto kulkee sinne reaaliaikaisesti suoraan mobiililaitteiden kautta, Anu Kivelä sanoo.

– Olemme halunneet hakea esiin ne tarpeet, jotka ovat kaikkein akuuteimmat. Esimerkiksi sote-uudistuksessa haetaan valtavia säästöjä, joita voidaan saavuttaa hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja niissä kohdissa, joissa se on kustannustehokasta ja voidaan säästää ihmistyötä, Kivelä jatkaa.

Lämpötilan mittaaminen voi hyödyttää erilaisten sairauksien hoidossa, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa, jossa lämpötila indikoi lääkityksen ja hoidon tilaa. Palveluja halutaan kehittää myös ikääntyneille.

Tämänhetkinen pilotointi jatkuu näillä näkymin vuoden 2019 ajan, mutta sen pituus riippuu luonnollisesti tuloksista. Älyvaatteiden on kestettävä myös pesua, joten myös sen testaaminen vie oman aikansa.

–  Teknologian kehittäjiä on todella paljon, ja tästä joukosta olemme löytäneet meille sopivia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa yhteistyö on hyvin hedelmällistä. Meidän osaamisemme on itse tekstiileissä. Tiedon saaminen itsessään ei ole ongelma, vaan sen hyödyntäminen. On ilahduttavaa, että yritykset nykyisin haluavat jakaa asiantuntemustaan. Se hyödyttää kaikkia, jotka osallistuvat kehittämistyöhön. Tällä hetkellä meillä on vain suomalaisia kehittäjäkumppaneita, mutta seuraamme kansainvälistä kehitystä koko ajan, Kivelä toteaa.

Kehitystyössä ovat tiiviisti mukana myös asiakkaat, joiden tarpeisiin älyvaatteita kehitetään.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Anne Kortela                                                                  

Kuvan lähde:shutterstock.